Tippek, tanácsok a masszázs előttre és utánra

Az alábbiakban igyekeztem összegyűjteni azokat a gyakorlati tanácsaimat és tippjeimet, amikkel még élvezetesebbé és eredményesebbé tehetők egy-egy masszázskezelés jótékony hatásai.

Hogyan készüljek fel egy masszázsra?

Egészségügyi állapot

Ha valamilyen egészségügyi problémája van (pl.: allergia, kezeletlen magas vérnyomás, stb.), azt feltétlenül jelezze már a bejelentkezéskor, mert elképzelhető, hogy az Ön által választott kezelés nem ajánlott az Ön egészségi állapotában.

Amennyiben bőrbetegsége van, vagy a szervezetében bárhol gyulladás áll fenn, illetve betegsége a kontraindikációk közé sorolható, csak teljes gyógyulás utána jelentkezzen masszázsra!

A masszázsterápiát eleve kizáró betegségek, ellenjavallatok bővebben itt olvashatók!

 

Időpont választás

Tervezze úgy a masszázs időpontját, hogy lehetőleg utána már ne érje Önt stressz vagy túlzott izgalom! Nem érdemes tehát úgy időzíteni, hogy például utána még vissza kelljen rohanni dolgozni vagy komolyabb fizikai/szellemi megterhelést kelljen végezni.

Egy kellemes, kikapcsolódást segítő masszázs után érdemes úgy tervezni az időnket, hogy utána minél tovább elnyújthassuk, kiélvezhessük annak kedvező hatását. Próbáljunk meg alkalmat teremteni rá, hogy otthon még egy forró fürdőt vehessünk, majd nyugodtan pihenhessünk még néhány órán át.

 

Evés, ivás a kezelés előtt és után

Fontos, hogy ne együnk közvetlenül (1-2 órával) a masszázs előtt, hiszen testünknek előbb meg kell emésztenie a bevitt táplálékot, csak ezek után képes teljes mértékben a regenerálódásra koncentrálni. Ha ez mégis elkerülhetetlen, lehetőleg már csak könnyen emészthető dolgot, például egy kis gyümölcsöt fogyasszunk!

Ugyanakkor érdemes figyelembe venni azt is, hogy mivel a vendég nagyrészt hason fekszik a masszázs ideje alatt, nem érdemes jóllakottan érkezni, mert ettől kényelmetlen lehet ez a testhelyzet. Másrészt számítani kell arra is, hogy masszázs hatására olyan reflexes folyamatok indulnak be a szervezetben, melyek hatására hamarabb aktivizálódnak az emésztési folyamatok.

A masszázs eredményeként fokozott anyagcsere és keringés javulás várható, ami a vesekiválasztás serkentését is jelenti. Hogy a méregtelenítés minél könnyebb legyen a test számára, már a masszázs előtt 2 órával, de a kezelés után mindenképpen érdemes több folyadékot (lehetőleg tiszta vizet) fogyasztani!

Ha nem muszáj, ne terheljük a szervezetet nehezen emészthető ételekkel masszázs után sem, inkább engedjük, hogy testünk picit valóban felszabaduljon, regenerálódni tudjon!

 

Minél több friss levegő

A szervezet méregtelenítését és regenerálódását támogatja az is, ha minél több friss levegőt szívunk magunkba. Ha lehetősége van rá, a masszázs előtt és után is szívjon egy kis friss levegőt! Tervezzen be egy levezető sétát a kezelés után, vagy csak álljon ki néhány percre a teraszra!

 

Ápoltság, személyi higiénia

Nem elvárás, hogy Ön közvetlenül a masszázsra érkezés előtt fürödjön vagy zuhanyozzon, de természetesen Önnek is és nekem is komfortosabb érzés, ha tisztán, ápoltan, izzadságmentesen készül fel a terápiára. Ez nem csak a kényelemérzet miatt fontos, hanem azért is, mert a tiszta bőr könnyebben felszívja a masszázs során használt jótékony hatású olajokat vagy krémeket. Érdemes lehet akár egy bőrradírozást is beiktatni a kezelés előtt.

 

Viselet kezelés közben

Számomra kiemelten fontos szempont kezelés során a komfortérzet megtartása és a szégyenérzet elkerülése. Ennek érdekében alapvetően egy teljes test masszázs is minimum alsóneműben kezdődik és az éppen nem kezelt területeket tekintve végig lepedővel borítottan történik! Amennyiben csak részkezelésre kerül sor, javasolt kényelmes, praktikus ruhában készülni a terápiára. Ékszerek, óra és öv viselete a masszázs ideje alatt nem ajánlott.

Masszázs során természetesen mindenkor hozzá kell férnem a kezelendő területekhez, így a derék-csípő-fenék tájékon végzett masszázs esetén az alsónemű útban lehet, ezért azt idővel igazítani, lentebb húzni szükséges. De ha a Vendéget ez is feszélyezi, az sem probléma: ilyenkor javasolt csere fehérneművel készülnie, amely olajos vagy krémes lehet adott esetben.

 

Izomláz kezelése

A masszázskezelés után, a vendég izomzatának állapotától függően számítani lehet különböző fokú izomláz jelentkezésére. Ennek elkerülése vagy enyhébb és gyorsabb lefolyása érdekében javasolt a kezelés után egy lazító, forró fürdő beiktatása és természetesen sok folyadék (víz) fogyasztása.

 

Hideg időben elegendő meleg ruha

Érdemes előre gondolkozni és hideg időben – főként télen – kellő mennyiségű meleg ruhát magunkkal vinni a masszázsra. A kellemesen meleg helyiségben történt kezelés után öltözzünk fel rendesen, mielőtt kilépnénk a hidegbe, egyrészt nehogy megfázzunk, másrészt hogy a megkezelt, ellazított izmok minél tovább ebben az állapotban maradjanak.

További hasznos információk a Masszázs Etikett oldalon!